Waarnemingen en waarschuwingen voederbieten: evolutie bladziekten

Dit bericht werd geplaatst in Nieuws, Praktijkonderzoek, Voederbieten en andere gewassen, Voorlichting en getagd , , , , op .

Naar bericht KBIVB van 5 sep 2024

Deze week heeft bijna 32% van de percelen de drempel T2 (2e behandeling) bereikt en iets meer dan 44% de drempel T3. We hebben zelfs 2 percelen die de vierde drempel bereikt hebben.
Vanaf nu (september) moeten de fungicidebehandelingen veld per veld nagedacht worden in functie van:

  • Als de bieten voor 15 oktober worden geoogst zal een bijkomende bespuiting niet rendabel zijn.
  • Als de oogst van de bieten in november gepland is en dat de laatste behandeling meer dan 2 weken oud is, controleer dan aandachtig de ontwikkeling van Cercospora. Als Cercospora zich terug ontwikkelt en dat u gekozen hebt voor een eerder gevoelig ras, dan moet er overwogen worden om opnieuw te behandelen.
  • Als het gekozen ras eerder tolerant is en als de Cercospora goed onder controle is, dan kan de behandeling uitgesteld of zelfs vermeden worden.
  • In velden waar de ontwikkeling van Cercospora sterk ontwikkelt en niet meer te controleren valt, zal een extra fungicide behandeling ook geen efficiënte oplossing bieden.Een behandeling minder dan 45 dagen voor de rooidatum is zelden rendabel, vooral als de bietenbladeren al zwaar aangetast zijn door cercosporiose.

    Je kan de evolutie van bladziekten volgen via de kaart:

Aanbeveling voor behandelen van bladziekten
We geven graag ook de aanbevelingen voor behandelen van bladziekten mee. Dit bericht is overgenomen van dat van KBIVB maar werd aangepast voor de beperkingen in erkenningen die er zijn voor voederbieten ten opzichte van suikerbieten. Raadpleeg zeker fytoweb om na te kijken of een product erkend is voor voederbieten vb. Propulse, Eminent, Dynergy, Yearling, Inter Blast of Propyram 250 SE hebben GEEN erkenning in voederbieten. Een samenvattingstabel voor bieten kan je hier raadplegen.

Er wordt aangeraden om voor de eerste behandeling (T1) altijd te beginnen met een product dat doeltreffend werkt tegen Cercospora. De eerste behandeling is het belangrijkst en moet goed getimed worden (maximaal 5% van de bladeren aangetast).
Voor de eerste behandeling (T1) adviseren we ‘Spyrale’ 1 l/ha of ‘Panorama’ 0,6 l/ha. Wat betreft een eventuele tweede behandeling, controleer uw percelen twee weken na de eerste behandeling. Als de drempel van 5% is bereikt voor Cercospora, kan een tweede behandeling overwogen worden. Voor deze tweede behandeling (T2) is het belangrijk om de actieve stoffen af te wisselen en niet dezelfde producten of actieve stoffen te gebruiken als bij de eerste behandeling.
Als dezelfde werkzame stof twee keer in uw behandelingsschema wordt gebruikt, is het belangrijk om deze niet in twee opeenvolgende behandelingen te gebruiken. Hieronder een voorbeeld van een 3 staps- schema voor voederbieten:

Vergeling en valse meeldauw

In enkele percelen wordt er een ongewone vergeling van de bladeren op individuele planten of kleine haarden vastgesteld. De vergeelde bladeren zijn soms krakend, maar moeten niet verward worden met virale vergelingsziekte.

Peronospora farinosa

De bieten tonen verschrompelde hartbladeren die kunnen uitdrogen, met een dikkere textuur en vertonen in sommige gevallen een grijze pluisvorming.

Deze symptomen zijn gelinkt aan een aantasting door valse meeldauw Peronospora farinosa als gevolg van het zeer natte voorjaar. Er kan NIET behandeld worden tegen deze ziekte.