Mycotoxinen: een sluipend gevaar voor melkvee?

Dit bericht werd geplaatst in Nieuws, Praktijkonderzoek op .

Vanaf 1 januari 2015 starten LCV en UGent een 4jarig project m.b.t. mycotoxinen en melkvee. Het project beoogt het verlagen van de mycotoxine-contaminatie in melkveerantsoenen via het ontwikkelen van een beslissingsondersteunend adviessysteem waarbij vooral gefocust wordt op maïskuilen. Dit beslissingsondersteunend adviessysteem dat via een webtool ter beschikking zal gesteld worden, moet melkveehouders en bedrijfsvoorlichters toelaten om

  1. het risico op mycotoxine-contaminatie in te schatten en dit zowel voor als na de oogst;
  2. een correct inzicht op te bouwen in de parameters die verantwoordelijk zijn voor de mycotoxine-contaminatie bij maïskuilen;
  3. de juiste maatregelen op het veld, bij het inkuilen en het vervoederen van maïskuil te nemen om de mycotoxine-contaminatie te verminderen en/of de impact ervan te verkleinen;
  4. op basis van in vitro studies de toxicologische impact van mycotoxinen voor melkvee in te schatten;
  5. een juiste keuze van mycotoxine-binders te maken en het gebruik ervan te optimaliseren

Meer info over mycotoxinen en het project vind je hier