Rijenbemesting met mengmest bij maïs

Dit bericht werd geplaatst in Nieuws, Praktijkonderzoek op .

Rijenbemesting met kunstmest is binnen de maïsteelt een algemeen begrip. De rijenbemesting zorgt ervoor dat de toegediende nutriënten efficiënter worden benut. De vuistregel is dat bij toediening via rijenbemesting de werking van stikstof verbetert met 25 %. Voor fosfor is dit 50 %.
Mengmest, de basis voor de bemesting van maïs, wordt in tegenstelling tot kunstmest nog vollevelds uitgereden. De vraag is echter of, in analogie met rijenbemesting met kunstmest, de nutriënten in mengmest beter benut kunnen worden als de mest via rijenbemesting wordt toegediend.

Bij een verdere aanscherping van de bemestingsnormen zal een efficiënter gebruik van de mest nog belangrijker worden. Uit ervaringen in Nederland blijkt rijenbemesting met mengmest vergelijkbare voordelen biedt als rijenbemesting met kunstmest, namelijk een efficiënter gebruik van de aanwezig nutriënten uit de mest.
Het Landbouwcentrum heeft de voorbije vijf jaar in kader van twee demonstratieprojecten duurzame landbouw en een project gefinancierd door de provincie Antwerpen proeven opgezet om de toepassing van rijenbemesting met mengmest in Vlaanderen te bekijken. Deze proeven liepen met medewerking van Agrometius bvba, Agropak bvba en Slootsmid bv.

volledig artikel: rijenbemesting_mengmestmais_maart2014

Projectcoördinator: LCV vzw